Română (România)English (United Kingdom)
image image image image

înoată,aleargă,pedalează

Evenimentele sportive de atragere de fonduri mobilizează masiv an de an locuitorii să susțină cauze în beneficiul comunităților locale.

Citeste mai mult

locuitori implicați
și donatori

Fundațiile comunitare oferă locuitorilor mecanisme personalizate pentru donații, cât și cadrul pentru implicarea lor activă în proiecte comunitare.

Citeste mai mult

fonduri cu sprijinul firmelor

Fundațiile comunitare administrează fonduri pentru proiecte locale bazate pe contribuția firmelor. Gasiți aici câteva exemple de succes.

Citeste mai mult

tineriiiauinițiativa

Fundațiile comunitare susțin tinerii să fie liderii comunităților lor în prezent și în viitor.

Citeste mai mult

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Fundatii Comunitare

Fundatii Comunitare

Noutati

În Brașov, Dâmbovița și Galați, locuitorii au creat în 2015 fundații care să rezolve problemele comunității cu resurse locale. Fundațiile comunitare nou înființate fac parte dintr-o mișcare națională care numără acum 15 organizații: de la Oradea la Iași, de la Țara Făgărașului la București, toate create de localnici.

Fundațiile comunitare se ocupă de întreaga comunitate: de la grupurile vulnerabile la ONG-uri, de la studenți emeriți la firme, de la instituțiile publice la donatori individuali. Le oferă un loc în care să-și găsească parteneri și să-și ducă la îndeplinire planurile de a face viața comunității mai bună. Și identifică probleme de sistem pe care le rezolvă cu ajutorul tuturor celor din comunitate.

Pentru ca o fundație comunitară să ajungă să facă lucrurile acestea, însă, e nevoie de un proces destul de lung în care oamenii să se găsească, să își dorească aceleași lucruri pentru comunitatea lor, să își facă un plan, să treacă de proba de foc a primelor evenimente de atragere de fonduri și, mai ales, să fie sprijiniți pentru a trece mai ușor  peste partea de început. Și asta face Asociația pentru Relații Comunitare, care din 2006 sprijină grupurile de cetățeni să transforme visul lor într-o organizație stabilă și cu impact în comunitate.

Pentru cele trei noi fundații, procesul a început în februarie 2014, când Asociația pentru Relații Comunitare, cu sprijinul Romanian-American Foundation și al Raiffeisen Bank, a lansat un nou apel pentru susținerea de noi inițiative de constituire de fundații comunitare.

La Brașov, la apel au răspuns patru grupuri de localnici. Cu ajutorul ARC, două dintre ele, cu abilități și resurse complementare, s-au unit și împreună au găsit viziunea, misiunea şi valorile viitoarei fundaţii. Primul eveniment al Grupului de Iniţiativă pentru Fundaţia Comunitară Braşov a fost unul ambiţios, o cursă cu obstacole care a mobilizat comunitatea şi care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru 13 cauze comunitare. Brașov Heroes a avut loc în octombrie 2014 şi a reuşit să mobilizeze 45.000 de lei. Evenimentul a adunat la start 10 companii partenere, 40 de familii, 12 echipe şi alţi 170 de alergători individuali, pentru un total de 320 de alergători. Cel mai tânăr participant la cursă a fost purtat în braţe şi avea doar 4 luni în acel moment. Proiectul cu cei mai mulţi susţinători s-a numit Ştii cum aude copilul tău? şi a susținut testarea auzului copiilor din grădiniţele braşovene. Evenimentele de strângere de fonduri pentru comunitate au continuat și în 2015 și astfel au dovedit că au viziunea și resursele necesare pentru a fi o fundație comunitară pe care au reușit să o înființeze în iulie 2015.

La Târgoviște s-a strâns inițial un grup de trei oameni, dar prin puterea exemplului și dedicația lor au mai atras alți localnici în Grupul de Iniţiativă pentru Fundaţia Comunitară Dâmbovița și în toamnă organizau deja primele lor evenimente pentru comunitate: participarea la Big Lunch București în care au pregătit două prânzuri tradiționale prin care au strâns 1.600 lei, urmată de un concert de muzică clasică prin care au mobilizat peste 4.000 de lei și au fost puse bazele Fondului de Burse Pentru Performanță. În 2015 acțiunile au continuat prin două gale umanitare „Dăm o șansă vieții” și o serie de evenimente culturale. În octombrie 2015, au reușit să înființeze fundația.

La Galați, Grupul de Inițiativă și-a făcut botezul cu un SemiMaraton care a fost un pretext și să aducă toată comunitatea în stradă, și să strângă fonduri pentru organizațiile locale. Evenimentul a atras peste 300 de alergători care au susținut 11 proiecte propuse de ONG-uri locale și au mobilizat peste 20.000 lei. Peste 50 de voluntari au sprijinit organizarea evenimentului. În cursul anului 2015, grupul de inițiativă a continuat cu un cerc de donatori, o licitație inedită de obiecte, servicii și experiențe reunite sub titlul de FUNraising, cât și o nouă ediție a semimaratonului, mobilizându-se astfel fondurile necesare pentru constituirea fundației.

Cele trei noi fundații comunitare vor primi sprijin pe termen lung de la Romanian-American Foundation. Jumatate din patrimoniul de constituire, în completarea resurselor mobilizate pe plan local, a fost susținut cu ajutorului sprijinului financiar din partea Raiffeisen Bank.

Deși sunt construite pe aceleași principii, cele trei noi fundații comunitare vor fi diferite în modul de acțiune, proiectele pe care le vor iniția și cauzele pentru care vor strânge bani. Pentru că fiecare fundație comunitară în parte este o reflecție a comunității pe care o reprezintă și o soluție pentru nevoile ei specifice. Ele vor construi însă, întotdeauna, la viziunea unei societăți solidare și puternice.

Despre fundații comunitare

Fundațiile comunitare pot readuce spiritul de echipă și acțiunea în interesul unui obiectiv comun. O multime dintre problemele pe care le avem azi vin din izolarea în care trăiește fiecare.

Andreea Roșca, fondator Fundația Romanian Business Leaders, membru consiliu consultativ 

 

Urmareste-ne!

Sigle site