Română (România)English (United Kingdom)

Fundatii Comunitare

Studiu de caz Swimathon

La Swimathon Cluj, Voicu Bojan si fiul sau, Vladimir, au format echipa The Bojans, un adevarat dreamteam. Cei doi au inotat pentru a strange fonduri cu care sa trimita cat mai multi copii in tabara la Padurea Pedagogica, un proiect al organizatiei Tasuleasa Social.

Voicu Bojan este un sustinator vechi al organizatiei Tasuleasa Social si a inotat si la editiile de anul trecut si de acum doi ani ale Swimathon.

Citeşte mai mult...

Probabil ca lucrul cel mai de valoare pe care il poti face pentru comunitatea care ti-a schimbat viata este sa continui sa schimbi, la randul tau, alte vieti. Stefan Pop este tatal Aliei, o fetita de 4 ani care s-a aflat pentru al doilea an la Swimathon Cluj. Diferenta este ca anul trecut fetita lui era bolnava de cancer, iar altii au inotat pentru a o ajuta, in timp ce anul acesta, dupa ce Alia s-a vindecat, au inotat impreuna pentru a ajuta alti copii.

Citeşte mai mult...

Horea Rusu si Iosif Crisan au fost cei doi adulti din fruntea unei echipe de 40 de copii care au inotat la Swimathon Cluj. Impreuna, au facut un adevarat spectacol in bazin, inotand pentru cauza fundatiei Autism Transilvania.

Pe langa cei 40 de copii care fac parte din echipa de inot Aqua 01, impreuna cu Iosif Crisan a mai inotat un copil de trei-patru ani, care sufera de autism. Numele lui este Mihnea, iar inotul este pentru el o forma de terapie.

Citeşte mai mult...

La cei 12 ani ai sai, Caty este cea mai tanara inotatoare de la Swimathon Iasi. In loc sa se joace sau sa stea cu prietenii, ea a venit la Swimathon ca sa faca un bine pentru alti copii, mai putin norocosi decat ea.

Caty a inotat pentru mamele din Centrul Maternal Iasi si pentru copiii lor. Chiar daca este prea mica pentru a intelege cum functioneaza un proiect comunitar, stie ca exista si oameni care au nevoie de o mana ajutor.

Citeşte mai mult...

Sofia Roberts a venit tocmai din Statele Unite pentru a inota la Swimathon Cluj. La doar 17 ani, este deja o obisnuinta pentru ea sa dea tot ce poate pentru proiectele in care crede, iar anul acesta a demonstrat pentru a doua oara ca crede in Swimathon.

Sofia a facut echipa cu o tanara din Cluj, Dorothea Crainic, si au inotat pentru organizatia “Salveaza Vieti”. Proiectul pe care l-au sustinut, “Cifrele inseamna viata”, isi propune sa creeze camera sterile pentru bolnavii de cancer, in sase spitale din Romania.

Citeşte mai mult...

Serghei Pinzaru e un om optimist. A venit la Swimathon Cluj cu gandul sa stranga 20.000 de lei pentru organizatia Little People Romania, din care face parte. Alaturi de el au fost alti 20 de sustinatori ai asociatiei care si-au propus sa organizeze o tabara pentru tinerii care au invins cancerul. Printre cei 21 de sustinatori care au inotat pentru tabara clubului Temerarii s-au numarat chiar persoane cu handicap, membri ai echipei paralimpice de inot a Romaniei.

“N-ai cum sa nu fii optimist cand vezi atatea proiecte si mai ales atatia oameni care vor sa faca un bine pentru altii, desi nici ei nu le au pe toate.

Citeşte mai mult...

Putini sunt cei care se gandesc ca, facand voluntariat si ajutandu-i pe ceilalti, isi fac de fapt un bine lor insisi. Nicu Enache, inotator la Swimathon Iasi, este unul dintre acei oameni care si-au construit caracterul prin proiectele de voluntariat in care s-au implicat. Acelasi lucru l-a motivat sa vina si la Swimathon. La Iasi, tanarul student de 20 de ani a inotat pentru Upside Down, un proiect care isi propune sa creeze un atelier de confectii din materiale reciclate. 

Citeşte mai mult...

Catalin are 25 de ani si a venit la Swimathon Iasi in calitate de sustinator al organizatiei Atelierul Parintilor. Proiectul pe care l-a inscris organizatia in cadrul competitiei vrea sa ofere educatie non-formala si calificare profesionala pentru femeile din Centrul Maternal Iasi.

El a decis sa sustina financiar acest proiect deoarece crede foarte mult in puterea educatiei.

Citeşte mai mult...

Beatrice Manea a venit la Swimathon Iasi pentru a sustine cauza Asociatiei Romane Anti SIDA, organizatie din care face parte. Pentru ea, Swimathon a fost dovada ca tot mai multa lume a inceput sa creada in puterea pe care fiecare dintre noi o are de a schimba viata altora.

Desi aproape a ragusit incurajandu-I pe inotatori, Beatrice a impartasit cu noi, pe un ton ferm, ideea in care crede cel mai mult:

Citeşte mai mult...

Monica Branza este aplaudata de colegii de la Tasuleasa Social de fiecare data cand iese din galerie ca sa mearga mai aproape de bazin si de fiecare data cand se reintoarce langa ei, pe scaunul din tribune. Este voluntar la Tasuleasa Social de patru ani si jumatate, timp in care oamenii cu care a venit la Swimathon Cluj au devenit a doua familie pentru ea.

Citeşte mai mult...

Irina Irimescu si prietena ei, Stela, au sustinut mai multe echipe la Swimathon Cluj. Fiecare dintre ele a donat bani pentru cate o singura asociatie, insa aplauzele au fost pentru toata lumea.

Stela a sustinut cu bani echipa Little People, care a strans fonduri pentru a organiza o tabara destinata copiilor bolnavi de cancer. Irina a donat pentru asociatia Arca lui Noe, care vrea sa construiasca un adapost pentru cainii comunitari batrani.

Citeşte mai mult...

Despre Swimathon

Swimathon este un mecanism de atragere de fonduri din comunitate care a fost organizat pentru prima data in Romania de Fundatia Comunitara Cluj in anul 2009.

Ca principiu Swimathon-ul presupune implicarea: ONG-urilor sau persoanelor fizice care inscriu un proiect, inotatorilor care inoata pentru proiectele inscrise si donatorilor sau sustinatorilor proiectelor, care contribuie la indeplinirea cauzei. Donatiile pot fi facute sub forma unei sume pe lungimea de bazin inotata sau a unei contributii financiare fixe.

Evenimentul a fost realizat anual la Cluj și incepand cu anul 2011 el este pus in practica de mai multe fundații comunitare din țară.

2011 - 2013

In 2011, Swimathon a fost organizat la Tg. Mures de catre Fundatia Comunitara Mures.

In 2012, evenimentul a luat amploare si s-a organizat simultan in 3 orase: Cluj, Mures si Iasi. Swimathon 2012 in cele trei orase a insemnat 43 de proiecte, peste 350 de inotatori si mobilizarea unei sume de aproximativ 138.000 de lei in angajamente de plata. Modelul a fost adaptat pentru competitii bazate pe alergare (in Odorheiu Secuiesc si Sibiu) și bike-a-thon (Covasna).

In 2013, Swimathon a fost organizat pa langă Cluj la Bacau, Bucuresti, Iași, Mureș și Oradea, iar competitiile de alergare și biciclete au continuat.

In perioada 2011-2013, evenimentele sportive de acest gen au mobilizat peste 850.000 lei in 9 comunitati din Romania.

Povesti de Swimathon

Povestile Swimathon au fost scrise de catre Carmen Albisteanu, cu sprijinul Asociatiei pentru Relatii Comunitare (ARC), in cadrul programului national de dezvoltare a fundatiilor comunitare. Ele se refera participantii editiei Swimathon 2012 din Cluj si Iasi.

Sigle site